LE TOUR DE FRANCE 2009

Tjaba alla goa läsare. Nu är jag här igen. När jag bodde i Norrbotten (Piteå), så hade jag och min kära lilla mamma en tradition och det var att tillsammans sitta och se på Eurosport när dom sände Tour De France. Denna tradition har jag fortsatt med.

Just nu sitter jag och väntar på  att tredje etappen ska starta. Hela touren började redan i Lördags då var det tempolopp,

Lördag 4 juli


Etapp 1:Monaco - Monaco (tempo 15,5 km)

Tour de France 2009 inleds på spektakulärt vis i lilla skatteparadiset Monaco som nu besöks av loppet för sjätte gången genom tiderna. 15 km tuff tempobana står på programmet och många av vyerna man passerar kommer att kännas igen från det klassiska formel 1-loppet.

igår var det mellan  Monaco - Brignoles (187 km).

Söndag 5 juli


Etapp 2:Monaco - Brignoles (187 km)

Årets första linjeetapp startar i Monaco och går sedan västerut längs med Rivieran och passerar Nice. Profilen är relativt lättåkt med fyra mindre bergspris. Spurtarna kommer som alltid att vara sugna på etappsegrar under första veckan så räkna med hård körning in till målet i lilla Brignoles.

 Nu sitter jag och väntar på dagens etapp.

Måndag 6 juli


Etapp 3:
Marseille - La Grande-Motte (196,5 km)

Marseille är en av de klassiska Tour-städerna och fanns med redan på premiärupplagan 1903. Färden går vidare västerut längs med rivieran och passerar genom vackra kustlandskapet Camargue. Sista nio milen är pannkaksplatta och det största hindret mot en samlad klunga in till målet i La Grande-Motte är den stundtals besvärliga vinden här ute vid kusten.


Tisdag 7 juli


Etapp 4:
Montpellier - Montpellier (lagtempo 39 km)

Lagtempot gör comeback i Tour de France efter tre års frånvaro och som brukligt läggs det på fjärde etappen. Reglerna är dock annorlunda nu än tidigare och den absoluta tiden är det som räknas. Banan med start och mål i Montpellier är dock för kort och för lättåkt för att vara alltför utslagsgivande bland favoriterna.


Onsdag 8 juli


Etapp 5:
Le Cap d'Agde - Perpignan (196,5 km)

Färden går vidare längs med kusten men nu söderut, med sikte på Pyrenéerna. Precis som föregående etapper är det lättåkt med en klungspurt som troligaste utgång. Men precis som tidigare dagar är det även varning för vindar som kan spränga upp klungan. Perpignan är ytterligare en klassisk stad för Tour de France och besöks nu för 33:e gången i loppets historia.


Torsdag 9 juli


Etapp 6:
Girona - Barcelona (181,5 km)

Touren lämnar Frankrike för en stund och besöker Spanien och Katalonien. Startpunkt för dagen är Girona i regionens norra delar. En passande plats då staden är bas för mängder av cyklister. Etappen följer sedan kusten söderut mot Barcelona där målgång sker i närheten av OS-stadion uppe på berget Montjuic. Profilen för dagen är lätt kuperad med sex mindre bergspris, som gjort för cyklister som satsar på att få köra några dagar i bergatröjan med andra ord.


Fredag 10 juli


Etapp 7:
Barcelona - Andorra Arcalis (224 km)

Från Barcelona vänder vi norrut igen och tar sikte på Pyrenéerna för årets första bergsetapp. Det går uppför direkt från start då man ska ta sig från 230 till 2 240 meter över havet. Förutom den avslutande HC-kategoriklättringen upp till Arcalis är Col de Serra-Seca halvvägs in på etappen det största hindret för dagen.



Lördag 11 juli


Etapp 8:
Andorre-la-Vielle - Saint-Girons (176,5 km)

Efter två dagar i Spanien och Andorra vänder Tour de France hemåt igen. Direkt efter starten tar man sig an Port d'Envalira som är årets näst högsta punkt och under utförskörningen passeras franska gränsen. Efter detta väntar ytterligare två bergspris, Col de Port och Col d'Agnes, innan de fyra sista lättåkta milen tar cyklisterna till målet i Saint-Girons.


Söndag 12 juli


Etapp 9:
Saint-Gaudens - Tarbes (160,5 km)

På vägen mellan Saint-Gaudens och Tarbes återser vi två klassiska berg i Tour de France som för det mesta uppträder tillsammans. Många gånger genom tiderna har denna duo dessutom varit en triss, förstärkt av Col de Peyresourde som vi dock inte får se i år. Först ut för dagen är Col d'Aspin som varit med i Touren 66 gånger genom tiderna. Toppen av passet nås på 1 490 meter, drygt 60 km in på etappen. Direkt efter utförskörningen går man sedan in i stigningen till Col du Tourmalet, det mest klassiska bergspasset i Pyrenéerna, som bjuder på 17,1 km klättring i 7,1%. Efter Tourmalet återstår dock drygt sju mil av utförs- och slätåkning fram till målet så räkna inte med våldsamt attackerande från storfavoriterna.


Måndag 13 juli


Vilodag i Limoges


Tisdag 14 juli


Etapp 10:
Limoges - Issoudun (194,5 km)


Efter transfer och vilodag har det blivit dags att dra igång den andra fasen av Tour de France 2009. På sex etapper ska klungan ta sig från Limoges, huvudstad i regionen Limousin i centrala Frankrike, mot nordost och Alsace. Innan den andra vilodagen kommer vi även att ha fått en smak av Alperna. Dagens etapp är lättåkt med tre mindre bergspris de första milen så det är god chans för en klungspurt vid målet i Issoudun.



Onsdag 15 juli


Etapp 11:
Vatan - Saint-Fargeau (192 km)


Ytterligare en mellanetapp då färden går vidare mot nordöst från Vatan i departementet Indre till Sain-Fargeau i vinregionen Bourgogne. Så här mitt i loppet är de lättåkta etapperna en ständig kamp mellan utbrytningar och spurtlagen och marginalerna för vem som drar längsta strået är små.

Torsdag 16 juli

Etapp 12:
Tonnere - Vittel (211,5 km)


Klungan bjuds idag på ömsom vin, champagne och mineralvatten. Etappen korsar nämligen regionerna Bourgogne och Champagne och har målgång i kurorten Vittel, känt för mineralvattnet med samma namn. Det är inte mycket till höjdskillnad men trots detta har man lyckats klämma in sex mindre bergspriser för polka dot-jägarna att slåss om.


Fredag 17 juli

Etapp 13:
Vittel - Colmar (200 km)


Från Vittel korsar man idag bergskedjan Vogeserna för att nå ner till sluttningarna och slätterna i vinregionen Alsace. Av de fem inlagda bergsprisen är Col du Platzerwasel, 125 km in på etappen, det största hindret. En etapp som gjord för utbrytningar från cyklister som satsar på bergstävlingen. Målet för dagen är vackra Colmar i södra delarna av Alsace.


Lördag 18 juli


Etapp 14:
Colmar - Besançon (199 km)


Dags att rikta framhjulen söderut igen då årets 14:e etapp tar Tour de France från Colmar till Besancon. Dagen innebär inga större svårigheter så striden lär stå mellan spurtlagen och utbrytningar.



Söndag 19 juli

Etapp 15: Pontarlier - Verbier (207,5 km)

Touren besöker fjärde landet utanför Frankrike på årets upplaga då största delen av dagen kommer att köras på schweizisk mark. Det innebär att det är svårt att undvika Alperna och etapp 15 erbjuder följaktligen en hel del klättring. De fyra inledande tredjekategoribergen och följande andrakategoristigningen Col des Mosses inbjuder till attacker från sämre placerade cyklister. Här gäller det att bygga upp ett bra försprång innan avslutande klättringen till målet i skidorten Verbier där de stora kanonerna kommer att börja köra på allvar.


Måndag 20 juli


Vilodag i Verbier


Tisdag 21 juli


Etapp 16:
Martigny - Bourg-Saint-Maurice (159 km)


Efter årets andra vilodag är det nu dags att gå in i den avgörande fasen av Tour de France 2009. På mindre än en vecka ska vi avverka två etapper i Alperna, ett långt tempolopp och som grädden på moset legendariska klättringen upp till Mont Ventoux. Först ut av alpetapperna är dagens passering av tvillingtopparna Saint-Bernard, där den första Col du Grand-Saint-Bernard är årets hösta punkt med 2 473 meter över havet.


Onsdag 22 juli


Etapp 17:
Bourg-Saint-Maurice - Le Grand-Bornand (169,5 km)


Sista etappen i Alperna kommer att bränna ordentligt i benen. Det blir knappt en enda meter slätåkning mellan Bourg-Saint-Maurice och Le Grand Bornand då etappen passerar fyra kategori 1-berg och ett kategori 2-berg på de 169 kilometrarna. Från sista bergspriset är det bara 15 km utför till målgång så räkna med hårda attacker på Col de Romme och Col de la Colombière.

Torsdag 23 juli


Etapp 18:
Annecy - Annecy (tempo 40,5 km)


Det sista, långa, tempoloppet på Tour de France brukar normalt vara sista chansen att ruska om i resultatlistorna. Så är inte fallet i år då vi på lördag står inför den mest efterlängtade etappen i år, målgången uppe på Mont Ventoux. Det är dessutom någon mil kortare än vad som är brukligt, långa tempot ligger oftast mellan 50 och 55 km, vilket också minskar möjligheten till större omkastningar. Därmed inte sagt att cyklisterna kan rulla fram och njuta av utsikten kring sjön Lac d'Annecy, alla sekunder räknas så förvänta er stenhård satsning ända in till mållinjen.


Fredag 24 juli


Etapp 19:
Bourgoin-Jallieu - Aubenas (178 km)


Idag bjuds klungan på en välbehövlig andningspaus efter gårdagens tempo och morgondagens avgörande klättring till Mont Ventoux. Färden går söderut mot Provence och innebär till största delen slätkörning. Kategori 2-berget Col de l'Escrinet under de sista milen kan öppna för sena attacker. Återstår att se om någon vågar riskera benen?


Lördag 25 juli


Etapp 20:
Montélimar - Mont Ventoux (167 km)


Så är vi äntligen framme vid det defintiva avgörandet i Tour de France 2009. Etappen startar relativt lugnt med några mindre bergspriser. Efter 144 km kommer man fram till Bedoin och där börjar sedan den mytomspunna klättringen upp till Mont Ventoux - 21 km lång i en snittlutning av 7,6%. Berget kännetecknas av sin kala topp som närmast påminner om ett månlandskap. Utan skyddande träd kan både temperaturen och vindarna bli en riktig plåga och den provencalska mistralvinden har mätts upp till hastigheter av 320 km i timmen på toppen. Mont Ventoux har figurerat 13 gånger i Tour de France sedan 1951, senast var 2002 då fransmannen Richard Virenque var snabbast till målet. Den mest ihågkomna upplagan är tråkigt nog 1967 då engelsmannen Tom Simpson bokstavligt talat avled i sadeln på väg uppför Ventoux som en följd av uttorkning i kombination med amfetamin som var ett vanligt förekommande sätt att dopa sig på den tiden. Vi får hoppas att så tragiska händelser hör till historien och att dramatiken har en positivt botten idag.



Söndag 26 juli


Etapp 21:
Montereau-Fault-Yvonne - Paris Champs-Élysées (164 km)


Efter gårdagens urladdning återstår nu bara den traditionella defileringen in till Paris med sedvanliga fototillfällen och champagneskålande. Väl inne i stan är det en annan femma då tempot piskas upp varv för varv på banan upp och nerför Champs Elysées. Att vinna den sista etappen inför storpublik är mycket prestigefyllt och alla spurtare som klarat sig så här långt satsar allt för att få kröna sitt Tour de France med en plats högst upp på podiet sista dagen.





(bild: Le Tour De France logga, googlad.)

Ha de gott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Test